Tojások a történelemben

A tojás végigkíséri az emberi történelmet és amellett, hogy a legtáplálóbb, legegészségesebb ételeink közé tartozik, része mitológiáinknak, és a különböző filozófiai irányzatokban is számos helyen tűnik fel jelképként.

A lüdiai tojás

Az egykori Lüdia (a legendás Krőzus király birodalma) fővárosának Szardeisznek régészeti feltárásakor a kutatók két különleges tárolóra bukkantak, amelyben bronzeszközök, tojáshéjak és érmék voltak. A rituális gyűjtemény alighanem arra szolgált, hogy távol tartsa a rossz szellemeket és az esetleges természeti katasztrófákat. Az egyik tojáshéj fantasztikusan jó állapotban maradt fenn, még látszik, hol és hogyan törték meg, hogy kiszívják a belsejét. A történelemben nem egyedülálló eset, hogy a tojásokat démonok, ártó szellemek, és más, az archaikus ember számára természetfeletti fenyegetés ellen használták az épület valamelyik részén elrejtve.

Dante tojása

Dante, a leginkább az Isteni színjáték megalkotásáról ismert költő egy ízben épp fontos teendői nyomában sietett végig Firenze főterén, mikor egy ismerőse ráköszönvén megállította. 
– Mondja, mester – tért rögtön a lényegre – Ön szerint melyik a legkiválóbb étel?
– Szerintem a tojás – válaszolta a költő, majd elnézést kérve továbbsietett.
A sors úgy hozta, hogy a két férfi csupán egy év múlva találkoztak újra. Az ismerős ravaszul mosolygós arccal, köszönés nélkül csak ennyit kérdezett (folyatatva a rég félbeszakított beszélgetést):
– És mivel?
– Sóval – válaszolta rezzenéstelen arccal Dante, majd aprót biccentve újra továbbhaladt.

Kolumbusz tojása

Kolumbusz visszatérvén Amerikából igen híres lett tengeri útjáról, és felefedezéseiről. Egy vacsorán azonban, ahol díszvendégként szerepelt, több asztaltársa élvelődött rajta irigykedve, miszerint felfedezni egy új útvonalat, területet csak szerencse kérdése, hiszen bárki arrajárónak sikerülhetett volna. Kolumbusz nem reagált a lekicsinylésre, inkább elvett az asztalról egy tojást, felmutatta, és megkérte a jelenlevőket hogy egyéb tárgy használata nélkül próbálják “élére” állítani azt az asztalon. A jelenlevők bőszen próbálkoztak, azonban senki nem járt sikerrel, bárhogy egyensúlyoztak, a tojás arébbgurult.
Amerika felfedezője ekkor a tojásért nyúlt, enyhén az asztalhoz ütötte az alját, és az így megroppant tojást könnyedén a “talpára” állította. Ezel megmutatta, hogy bár a lehetősége mindenkinek megvolt a megoldás felfedezésére, mégis csak egy embernek sikerült a probléma leküzdése.

A horvát tojás

A horvátországi Koprivnica kézzel festett óriás tojásairól lett híres világszerte. A két méter magas tojásokból álló különleges gyűjteményt helyi művészek naiv stílusban készítették. A csodaszép alkotások nem csak déli szomszédunknál tekinthetők meg, a világ különböző városaiba is elszállítják őket, ahol kivétel nélkül nagy sikert aratnak.

A magyar tojás I.

2018-ban készült el az Ország Tojása, Zsigóné Kati alkotása, mely Magyarország történelmét mutatja meg nekünk 79 különböző gondolatban. A tojás egy éven keresztül készült, a művész ezalatt 11 egymástól eltérő díszítési technikát alkalmazott, ami világszinten is egyedülálló. A hatalmas strucctojást egyebek mellett aranypatkók, faragások és miniatűr pontok is díszítik. Az Ország Tojásán látható motívumok, képek és jelek őseink útján haladva mesélik el a magyarság történelmét, és bár megjelenése elsődlegesen a Húsvéthoz kötődik Jézus halála és feltámadásának ünnepe miatt, azonban mondanivalója alapján szorosan kötődik államiságunk ünnepéhez, augusztus 20-hoz is.

A magyar tojás II.

A Fuchs tojás, amelyikre minősége miatt ugyanúgy emlékezni fogunk, mint Dante, amelyik előállítása  a modern tudományos és a bizonyítottan működő tradícionális módszerek összehangolása miatt Kolumbusz tojásához hasonlóan új utat mutat, és amelyik 100% magyar tulajdonban lévő cégcsoport által termelt magas biológiai értékű tojás, melyet kizárólag alternatív tartású tyúkok állítanak elő. Az állatjóléti szempontokat követő tartási mód mellett a különleges takarmányozás garantálja az első osztályú beltartalmat, aminek következtében az egészséges termék a lüdiai tojásokhoz hasonlóan segít távol tartani a betegség démonait.  Csapjunk le rá időben, mielőtt más vásárolja meg!