Róka viszi nyúl hozza, mi az?

A Húsvét időszakának talán leggyakoribb szereplője a tojás. A húsvéti tojás időtlen idők óta része a keresztény társadalom hagyományainak, sőt, a tojás maga már korábban is fontos alkotóeleme volt a tavaszi termékenységünnepek rítusainak. Az újjászületést szimbolizálja, Jézus feltámadását. A keresztény böjt alatt nem szabadott tojást sem fogyasztani, így Húsvétra igen sok halmozódott fel, amit aztán az ünnep alatt bőven lehetett fogyasztani, vagy akár ajándékozni. Így lett a tojás a húsvéti hagyományok egyik főszereplője

Piros tojás

Az első igazán húsvéti tojások pirosak voltak, és bár a szín alighanem egy viasszal történő tartósítási eljárásból származik, a keresztények számára a pirosra festett héj Krisztus vérét jelenti. Eleinte ezek egyszínűek voltak, később kezdték karcolással, viasszal mintázni a tojásokat.

Tojásírás

Magyarországon győnyőrű hagyományai vannak a viasszal írt tojásoknak. Az eljárás folyamán egy pálca – úgynevezett íróka – segítségével viaszból mintákat viszünk fel a tojásra. Ha ezzel végeztünk, a tojást langyos festőlébe tesszük – a viasszal bevont részt nem színezi meg a festék, így – miután a viaszt leolvasztottuk – nagyon szép díszítésekkel láthatjuk el a tojást. 

Kifújt tojás

Ha tartósabb húsvéti tojásra vágyunk – vagy épp nem akarjuk megenni hímes tojásunkat – akkor érdemes a kifújás technikáját választanunk. Ennek során az alaposan letisztított tojás alján és tetején egy-egy apró lyukat szúrunk gombostűvel. Az alsó lyukat ezután szívószálnyi méretre faragjuk. Szívószálat dugunk bele, és összekeverjük a sárgáját a fehérjével. A fölső lyukon át levegőt fújunk be, miáltal a tojás belseje az alsó lyukon távozik. Óvatosan mossuk át a tojás belsejét, majd ha alaposan megszáradt, már díszíthetjük is a kifújt tojást, amin később zsinórt, szalagot fűzhetünk át. 

Berzselt tojás

Apró levelekkel, virágokkal is díszíthetünk, ha ezeket egy harisnyával rögzítjük a tojásra, majd természetes színezőanyaggal megfestjük azt. A növénykék (és persze a harisnya) eltávolítása után azok mintája festetlenül marad a tojásokon.

Fabergé tojás

Némileg körülményesebb előállítású és picit drágább a fent említett tojásoknál. Peter Carl Fabergé, francia származású orosz ékszerész II. Sándor cár kérésére készítette az elsőt a cárné számára húsvéti ajándékként 1885-ben. Az első darab egy egyszerű, zománcozott fehér tojás volt, de kinyitásakor a színarany sárgája tűnt elő. A sárgájában egy aranyozott tyúk volt s abban egy kis cári korona. A tojás hatalmas sikert aratott, és innentől kezdve minden Húsvétra készült egy-egy új és egyedi darab ebből a csodálatos ékszerből, Sándor, illetve utóda II. Miklós cár uralkodása alatt egészen 1917-ig.

A Fuchs Tojás
Ez a válasz a címbeli találós kérdésre.