TE TUDATOS VÁSÁRLÓ VAGY?

Hogyan választasz a termékek közül? Milyen szempontokat veszel figyelembe a döntéseidnél? Miközben a reklámok úton-útfélen fogyasztásra biztatnak, egyre nehezebb kiigazodni a termékek erdejében és valljuk be néha nehéz ellenállni a kísértésnek. Az első vonal, az élelmiszerek beszerzése, hiszen itt nemcsak a környezet terhelésének csökkentéséről, hanem az egészségünkről is szó van! Szeretnénk segíteni, hogy jól dönthess!

A klasszikus értelemben az a tudatos vásárló, aki nem hagyja, hogy átverjék. Aki ellenőrzi a termék szavatosságát és megszámolja a visszajárót. Ám ez a definíció már rég túlhaladott! Ma azt tekintjük tudatos vásárlónak, aki figyel arra, hogy etikus módon termelt ételek kerüljenek az asztalára. Ehhez adunk néhány tippet. 

  • Összetevők

Ha előregyártott és csomagolt élelmiszert vásárolsz, mindig nézd meg miből készült. Néha egészen meglepő dolgokat találhatsz a listán, a cukormentes cukorka ma már nem kelt megütközést. Azt azonban jó tudni, hogy akadnak olyan alapanyagok, például a pálmaolaj, amelynek olcsó előállításához egész erdőket irtanak ki, ezzel veszélybe sodorva például az orangutánok életterét. 

Az összetevők tanulmányozása azoknak kötelező, akik valamilyen étel intoleranciában szenvednek, de mi úgy véljük mindenkinek érdemes tisztában lennie azzal, mit is eszik valójában. 

  • Csomagolás

Egyelőre a csomagolásmentességtől még messze vagyunk, de a túlzásokat könnyen elkerülhetjük. Miért kellene a gyümölcsöket egyenként becsomagolni? A kozmetikumokat valóban 3-4 réteg papírnak, fóliának és doboznak kell védenie? A tojásokat újrahasznosítható papír helyett műanyagba kell rakni? Szerintünk nem! A csomagolásnak is vannak környezetbarátabb módjai, szerintünk érdemes azokat a cégeket előnyben részesíteni, amelyek erre is figyelnek!

  • Körülmények
 “Érdemes a hazait választani, hiszen ezzel a magyar termelőket segíted”

Környezetszennyezés, gyerekmunka, szűk helyen tartott állatok. Ugye egyiket sem szeretnéd támogatni? Elég egy kis utánajárás és máris képben leszel, hogy milyen körülmények között termelték azt az élelmiszert, amit a megveszel. Érdemes a hazait választani, hiszen ezzel a magyar termelőket segíted, az utaztatás környezetkárosító hatásait csökkented és abban is biztos lehetsz, hogy nem apró gyermekkezek dolgoztak a csomagolással. 

A tojásoknál ráadásul egy kód jelzi, hogyan él az a tyúk, amely tojta a tojásokat. Minden tojáson szerepel egy számsor, ennek első eleméből megtudhatod, ha ketreces tartásból származik a termék, ezt ugyanis 3-sal jelölik. 

Ugye, hogy nem is olyan sok idő és fáradtság, hogy tudatosabban vásárolj? Szerintünk megéri!