TOJÁS: A TÖKÉLETES TÁPLÁLÉK

Tudsz még egy olyan élelmiszert mondani, amiben a C-vitaminon kívül minden szükséges vitamin megtalálható? És amelyik a nélkülözhetetlen aminosavak mindegyikét tartalmazza? És ez csak két dolog, amit a tojásról tudni érdemes!

  • Vitaminok

A tojás természetes formában tartalmazza mindazokat a vitaminokat, amelyekre az emberi szervezetnek szüksége van, egyetlen kivétel van csupán a C-vitamin. Ez persze nem jelenti azt, hogy helyettesíti a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, de jó szolgálatot tehet télen, mikor kevesebb a friss áru vagy olyan gyermekek esetében, akik nem hajlandóak napi rendszerességgel zöldségeket enni. 

A vitaminok mindig könnyebben szívódnak fel és jobban hasznosulnak, ha természetes forrásból származnak, a legjobb étrend-kiegészítők sem tudják pótolni az egészséges táplálkozást!

“Egy felnőtt napi fehérje szükségletének 12 százalékát fedezi.”
  • Fehérjeforrás

Egy átlagos tojásnak a 60 százaléka, vagyis több mint a fele, fehérje. A húsok mellett éppen ezért jelent nagyon jó fehérje forrást, böjt vagy egyéb húshagyó diéta esetén pedig érdemes több tojást fogyasztani. Egyetlen tojás egy felnőtt napi fehérje szükségletének 12 százalékát fedezi vagyis jelentősen hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. 

  • Aminosavak

A fehérjék aminosav tartalmuk miatt is nagyon fontosak az emberi test számára, fehérje nélkül nem fejlődnek izmaink sem. A fehérjékben megtalálható aminosavak szervezetünk építőkövei. A tojásban az úgynevezett esszenciális aminosavak mind megtalálhatóak, összességében pedig elmondható, hogy az anyatej után a tojás a legjobb fehérjeforrás az ember számára. Kiemelkedően igaz ez, ha fejlődésben lévő szervezetről van szó. 

  • A jó zsír

A zsírokra szüksége van a szervezetünknek, hiszen ezek nélkül nem volna képes működni. Korántsem mindegy azonban milyen zsírokat fogyasztunk! A feldolgozott élelmiszerek (chipsek, gyorséttermi fogások) egyik legnagyobb bűne, hogy zömében telített zsírsavakat tartalmaznak, melyeknek káros hatásait hosszan sorolhatnánk. A telítetlen zsírsavakra azonban szükség van és a tojás ebből a szempontból is ideális, ugyanis a benne lévő zsírsavak 60 százaléka telítetlen. 

A Brit Dietetikusok Szövetségének szakértője úgy véli, hogy a napi két tojás fogyasztása ideális egy átlagos aktivitású felnőtt számára.