Világszínvonalú baromfitelep Magyarországon – van mit tanulni tőlük

Tények, számok

A telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi. A 600 millió forint értékű beruházást 120.000 m²-es területen valósították meg.
27 ezer tojótyúk évente 8 millió tojást termel.
A legkorszerűbb technikai berendezést mindössze 1-2 képzett dolgozó üzemelteti. A nemzetközileg is különleges takarmányozási rendszer két új eleme az osztott takarmányozás és a minőségi gyógyfüvekkel dúsított takarmány etetése.

A telep egységei

Három tojóház legelőkkel és télikertekkel. A tojásgyűjtést, tárolást szolgáló, továbbá a szociális- és bemutató épületek. A szabadtartásos rendszer, az automatizált tojásosztályozás a ma elérhető legmodernebb, világszínvonalú technológiával üzemel. A működés során felhalmozódott információ a vállalat irányítási rendszerét naprakészen segíti.

Állatjólét magasfokon

A telepet a törvényekben előírt állatvédelmi, állatjóléti követelmények maradéktalan érvényesítésével építették, amelynek jelentős gazdasági vetületei is vannak. Magyarország azon ritka országok egyike, amely a hazai és EU jogszabályok megtartására támogatásokkal is ösztönzi a gazdákat.

Nemzetközi szintű újdonságok a takarmányozásban

A két új alapelem: igazodás a napszakonként változó táplálóanyag-szükséglethez és gyógyfüvek a keveréktakarmányban. Tudományos és gyakorlati tapasztalatok szerint a tojótyúkok táplálóanyag-szükséglete nem folyamatos, hanem napszakonként változik.  A takarmányok beltartalmát ennek figyelembevételével állítják össze, napszakonként változó beltartalmú takarmányt etetnek. A mérések szerint a madarak optimális adagokat fogyasztanak, elsősorban fehérjét takarítanak meg. Az eredmény: a felesleges pazarlást kizáró, gazdaságosabb, ökoszisztémát kímélő takarmányozási rend.

Új módszerük szerint a kiváló alkotórészekből álló, nagy biológiai értékű takarmányhoz elsőosztályú, hazai termesztésű, megbízható forrásból származó gyógyfüveket kevernek. Laboratóriumi vizsgálatok szerint a természetes eredetű, egymást erősítő hatóanyagok a tojás beltartalmi értékére, íz-zamatanyagára kedvezően hatnak.

UBM-mel közös takarmányfejlesztés, innováció

A Fuchs tojástermelő cég az UBM-mel több mint 15 éve működik együtt. Takarmányokat, premixeket, fehérjehordozókat vásárolnak. Közös nagyüzemi kísérletek, egyedi takarmányreceptek, széleskörű szaktanácsadás, egymás adatbázisainak hasznosítása a kölcsönösen előnyös együttműködés alapja. Az UBM érzékeli, értékeli és hasznosítja a világ takarmányozásának élenjáró módszereit, újdonságait; topinformációi, háttérinformációi kitűnőek.

A higiénia megtartására kényszerített madarak

A szabadból visszaérő tojótyúkok a lábaikra tapadt sarat, szemetet, fertőzőanyagot nem vihetik be a termelő épületekbe. Több védelmi vonallal, fertőtlenítőszerrel-teli kavicságyakkal védik a higiéniát. A tojóház intenzív fertőtlenítő hatású alomanyaga ugyancsak gátolja a kórokozók megtelepedését és elszaporodását.

Egyedi vakcinaprogram

A csirkék vakcinázásának egyik fontos célja, hogy életük későbbi, tojástermelő szakaszában már csak a lehető legszükségesebb esetben kerüljön sor gyógykezelésre, gyógyszerezésre. Ezért a fiatal madarak védelme, gyógykezelése az általánosan követett eljárástól többrétűbb, költségesebb, de hatékonyabb. Eközben figyelemmel vannak arra, hogy a szabadtartásos madarak viselkedése, természetes életszokásaik, szervezeti szilárdságuk stb. jelentősen eltér a ketrecben termelő társaikhoz képest.

Biológiai és ökonómiai hatékonyság

A biológiai és az ökonómiai hatékonyság között egyértelműen pozitív a kapcsolat (pozitív korreláció). E lehetőség érvényesítésére a világ élvonalába tartozó tojóhibrideket tartják, a csúcsgenetikára alapoznak. Tetra és Hy-Line tojóhibridekkel dolgoznak. A nagylétszámú tojástermelés kitűnő stressz- és technológiai-tűrőképességű madarakat igényel. Hosszú termelési ciklusra szelektált állományok. Nyugodt vérmérséklet, jó szervezeti szilárdság és életképesség jellemzi e hibrideket. 72 élethétig mintegy 330, átlagosan 60-63 grammos, szilárdhéjú, narancssárgájú tojást termelnek. Az egy tojás előállításához szükséges takarmány mintegy 135 gramm. Minőségbiztosítási rendszerük előírásai szerint mindent mérnek, nyomon követnek és értékelnek. Mindezek a genetikai kapacitás bővítésének, az értékmérő-tulajdonságok javításának, végül is a hatékonyság alapja. A győrszemerei tartási rendszer e kedvező folyamatokat segíti.
A napfény hatására az agyban „boldogsághormon” szerotonin szabadul fel. Lehet, hogy a madarak is érzik ezt?

Csak a kiváló minőségű tojásnak van piaca

A FUCHS Agrár Kft. és anyavállalata a FUCHS Tojás Kft. a honi tojáspiac egyik meghatározó szereplője, évente 60-70 millió tojást  szállít, elsősorban a nagy áruházláncoknak.

A feladat: garantáltan jó minőségű tojást kell termelni, mert kizárólag ennek van piaca. Rugalmas, alkalmazkodó magatartással, folyamatos, empatikus tárgyalásokkal lehet esély a sokszor különös, nem ritkán napról napra változó, kemény rendelési feltételeket támasztó nagy áruházláncoknál.

A Rókás márka – elégedett vásárlók

Személyes, egyedi, különleges, a piacon jól ismert márkájukkal hitelesen, visszafogottan hívják fel a figyelmet a jellemző, különleges, egyedi, kiváló beltartalmi értékű, esztétikus küllemű, barnahéjú Fuchs-tojásra.

A Rókás márkájú tojás azonosítható módon különbözik a konkurencia termékétől. A Rókás márka iránti bizalom legszilárdabb alapja a vásárlók elégedettsége!

A bemutató üzem

A győrszemerei baromfitartási rendszer működtetése nagyfokú odafigyelést és szakmai felkészültséget igényel. A nagyüzemi körülmények között folyó, sikeres tartási és takarmányozási módszerük tapasztalatait nem rejtik véka alá, szívesen közreadják. Bemutató üzemükben kis csoportokban állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A látogató központban (előre egyeztetett időpontban) filmvetítés és szakértő kollégák segítségével mutatják be a Fuchs szabadtartásos tojástermelés mesterfogásait.

Fehér Károly