TOJÁST A DIÉTÁBA!

A tojás alacsony kalóriatartalma mellett gazdag vitaminokban és ásványokban vagyis ideális eleme a jól átgondolt és felépített fogyókúráknak. Nincsenek üres kalóriák és változatosan készíthető el. Kell ennél több?

Ne csak ezt!

Először is tisztázzuk a néhány éve divatossá vált tojás diéta, amikor csak és kizárólag főtt, kemény tojást lehet enni, nem tesz jót. Az egyoldalú táplálkozás általában rossz,  ez sem kivétel! Ráadásul könnyen megundorodhat a fogyózó ettől a hasznos hozzávalótól. Szóval a reggel-este kemény tojás étrend nem ajánlott, de a napi egy tojás simán belefér a kalória szegény menübe is!

Mennyi az annyi?

Hány kalória egy tojás? Ez sokkal nehezebb kérdés, mint a hány kalória 100 gramm trappista sajt. Miért? Mert tojás és tojás között jelentős méretbeli különbségek is lehetnek. Átlagosnak nevezzük az 40-50 grammos tojásokat, ezekben 70-80 kalória van, miközben több mint nyolc százalékuk fehérje! Ahogyan már említettük a szénhidrát tartalom elenyésző (0,2%), zsír azonban van a tojásban, elsősorban a sárgájában, szintén közel nyolc százaléknyi.

Hogy egyem?

Ha nem szeretnéd, hogy több legyen az ételed zsírtartalma, akkor a főtt és a buggyantott tojás a legjobb megoldás, hiszen ezek elkészítésénél csak fűszerek kerülnek a tojáshoz. Egy rántotta vagy tükör tojás esetén már némi zsiradék elkél, persze tapadásmentes felületű edények használatával ez is minimálisra csökkenthető. A lényeg, hogy amikor számolsz, akkor vedd figyelembe az elkészítés során felhasznált egyéb anyagokat is.

Csak úgy magában?

Eheted csak úgy magában, nasiként is, hiszen a főtt tojást könnyű szállítani, nem kell csomagolni és akár kézzel, menet közben is el lehet majszolni. De remek kiegészítője a zöld salátáknak (vigyázz, ha diétázol mellőznöd kell a majonézes, cukros önteteket) és a szendvicsekbe is kerülhet egy-két szelet a főtt tojásból. Az angolok a buggyantott tojást is gyakran teszik kenyérre, ezt is megkóstolhatod!

Ami miatt fontos része a tojás a diétának az a amagas fehérje tartalma és az a remek tulajdonsága, hogy szinte minden, az emberi szervezet számára fontos, vitamin megtalálható benne.

Egészségedre!