TOJÁSOS HÁZI PRAKTIKÁK

 

A nagyitól mindig érdemes tanulni, ő nem a szavatossági időt nézi a csomagoláson, mert anélkül is tudja melyik friss. ÉS persze arra is van ötlete, ha eltörött a tojás hazafelé. És mi most ezt megosztjuk Veled!

  1. Friss vagy sem?

A tojás frissességét könnyen meg tudod állapítani, ha vízbe rakod. A friss tojások elmerülnek a lábas aljára, a régebbi darabok pedig lebegni fognak. Ami fent maradt azt főzd meg kemény tojásnak vagy használd fel rántottához, de lágy tojást és tükörtojást mindig a frissből készíts!

  • Hol tároljam?


A friss tojások elmerülnek a lábas aljára…

Hát a hűtőben! Bár a tojás nem romlik meg olyan gyorsan, mint a tejtermékek, de érdemes hűvös helyen tartani, hogy sokáig elálljon. Éppen ezért van a legtöbb hűtőnek külön tojástartó rekesze is, használd hát bátran!

  • Megzápult?

A szaga mindenképpen elárulja a romlott tojást, de ha nem akarsz büdöset, akkor persze feltörés nélkül is megállapíthatod, hogy záp-e a kezedben lévő darab. Egyszerűen rázd meg! Ha lötyög, akkor valószínűleg már nem lehet megenni.

  • Jaj, eltörött!

Hiába a legjobb tojástartó doboz és a legnagyobb óvatosság, néha akkor is történik baleset és ilyenkor bizony ott állunk a repedt tojással. Kidobjuk? Semmiképp! Törd fel, tedd egy pohárba és fedd le valamivel. 1-2 napig hűtőben simán eláll, addig felhasználhatod!


Törd fel, tedd egy pohárba és fedd le valamivel. 1-2 napig hűtőben simán eláll, addig felhasználhatod!

  • Csak a fehérje!

Sok-sok süti receptjében szerepel, hogy válaszd szét a tojás fehérjét és a sárgáját. Elvileg persze rutin feladat, de néha mégis sikerül belepottyantani egy sárgát a szépen elválasztott fehérjékbe. De semmi baj, ilyenkor elég egy tiszta PET palack, amivel ki tudod szippantani a renitenst és máris verheted a habot!

HA Neked is vannak tojásos tippjeid, akkor oszd meg velünk, hogy megírhassuk!